web-design-1327873_1280

Mi az a domain regisztráció?

A domain regisztráció menetéről azért írok most Neked, mert az online jelenléthez egy úgynevezett domain-névre lesz szükséged (pl:  bgpro.hu ). Látogatóid ezt fogják beírni a böngészőjükbe, amikor az oldaladat szeretnék felkeresni. A domain regisztrációval lefoglalsz magadnak egy ilyen címet, amin csak a Te oldalad lesz elérhető a világ bármely pontjáról. A domain név a legtöbb végződés esetén nem jelent nagy kiadást, sok végződés több évre is rendelhető, ilyenkor még olcsóbb az egy évre vetített költsége. Választhatsz például .hu .com .eu .org .net és még nagyon sok lehetőség közül. Nézzük a domain regisztráció menetét.

Milyen a jó domain név?

A domain címed kiválasztása és a domain regisztráció menete látszólag könnyű feladat, de ahogy elkezdesz a nevén gondolkozni és próbálgatni a lehetőségeidet, máris rá fogsz jönni, hogy nem annyira egyszerű, mint gondoltad elsőre.

Ha megvan a tárhelyszolgáltatód, akkor valószínűleg ő lesz az első domained beregisztrálója is, mivel a tárhely csomagodhoz vagy kapsz ingyen domaint, vagy hozzá tudod adni a kosaradhoz a tárhely megrendelés folyamán.

A jó domain akár félsikert is jelenthet bizonyos esetekben, ezért néhány praktikus tanáccsal szeretném megkönnyíteni a dolgod.

A méret

A 2000-res évek közepéig főleg cégneveket és márkaneveket regisztráltak be. Ezek még rövid és könnyen begépelhetőek voltak, viszont mára már annyi weboldal vesz minket körül, akkora a “zaj” ilyen téren, hogy szinte lehetetlen jó és mégis rövid nevet találni (régire példa: kovacskft.hu).

Akkor legyen hosszabb? Igen! Egyrészt azért, mert más választásod már nem nagyon van, ha a rövid és jó nevek elfogytak, másrészt pedig a keresőben jobb eredményt fogsz elérni a iphoneszerviz.hu domainnel az iPhone használók körében, mint a kovacskft.hu címmel (pedig lehet, hogy a Kovács Kft a tulajdonosa az iphone szervíznek…szóval érted).

A domain végződés

A cikk elején említettem, hogy több végződés közül is válogathatsz. Ha már van olyan domain, hogy iphoneszerviz.hu, akkor se keseredj el, mert lehet, hogy még az iphoneszerviz.com vagy iphoneszerviz.eu szabad és beregisztrálhatod magadnak.

Ezt persze a általad választott címmel is megteheti más, ezért érdemes az összes végződést lefoglalnod.

Melyik a jobb?

A .hu – azaz magyar oldalakra jellemző – végződés előnye igazából csak az ára. Ez a legolcsóbb, viszont 2 évre előre ki kell fizetned. (Általában egy év a minimum.)

A .com végződésnek számos előnye van a .hu-val szemben. Először is már ránézésre komolyabbnak tűnik és nemzetközi piacokon is megállja a helyét (nem lesz nagyon idegen a külföldieknek sem, hiszen ezt mindenki ismeri). Kérhetsz hozzá titkosítást, azaz nem fogják nyilvánosságra hozni a regisztrációval kapcsolatos adataidat. Egyszerűbb az igénylése mint a magyar végződésnek és gördülékenyebb a fizetés és használatba vétel is.

A .eu és a többi: Előnyük hogy megtalálhatsz olyan neveket, amiket már valaki .hu vagy .com-os végződéssel lefoglalt. Hátrányuk pedig az, hogy még nem igazán ismertek.

Magyarország egyik legjobb és leggyorsabb tárhelyszolgáltatója:
http://bit.ly/tarhely-szolgaltatas

Tags: No tags
0

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *